جیوه تنها فلزی است که حالت فیزیکی آن در دمای اتاق و در شرایط استاندارد به شکل مایع است. به همین دلیل به نام نقره زنده شناخته می شود. این عنصر با نماد Hg نمایش داده می شود و عدد اتمی 80 دارد. وجود جیوه در جهان بیشتر به شکل سولفید جیوه است. از آسیاب کردن سولفور جیوه مصنوعی یا سینابار طبیعی، ورمیلیون به دست می آید که رنگدانه ای قرمز رنگ است.
جیوه قرمز همان اکسید جیوه است که به عنوان ترکیبی از جیوه بوده که در مقابل اکسیژن تولید می شود. جیوه قرمز مانند جیوه عنصری سمی است و مصرف آن می تواند سبب ایجاد مسمومیت شود.
چون مردم بر این عقیده هستند که جیوه قرمز خواص جادویی دارد به همین دلیل قیمت هر گرم جیوه قرمز بسیار گران است. تولید جیوه قرمز در نتیجه ی پرتودهی اکسید آنتیموان جیوه با جیوه عنصری است. می توان گفت جیوه قرمز وجود واقعی ندارد و جیوه قرمز نتیجه انجام برخی واکنش های طبیعی است که منجر به تولید رنگ قرمز در جیوه می شود. علاوه بر اکسید جیوه، مرکوری یدید و HgS نیز ترکیباتی قرمز رنگ از جیوه هستند.
سناریویی مبنی بر این که جیوه قرمز احتمال دارد به عنوان یک اسم رمزی باشد که برای مواد منفجره خطرناک استفاده می شود، همچنان مورد توجه است. از این ماده که به عنوان ماده ای پلیمری از مواد انفجاری بود به عنوان محرک اولیه در کلاهک اتمی استفاده می شود. چون در صورت وجود جیوه قرمز، ممکن است به عنوان ماده ای عجیب معرفی شود که درکی از آن به طور کامل وجود نخواهد داشت. این که در تسلیحات نظامی از این ماده عجیب استفاده می شود، می تواند بحث های زیادی را در پی داشته باشد.
خواص جیوه قرمز یا جیوه 2020
جیوه قرمز را می توان به عنوان ماده ای به رنگ قرمز دانست که پادشاهان زیادی در طول تاریخ، برای افزایش طول عمر خود از آن استفاده می کردند. اما چون این ماده سمی است باعث از بین رفتن آن ها می شد. به جیوه قرمز سیماب نیز گفته می شود. رسانایی حرارتی جیوه قرمز نسبت به فلزات دیگر، کمتر بوده ولی رسانای خوبی برای جریان برق است. از خواص این عنصر، سنگین بودن است که نسبت به آب، حدود 6,13 برابر سنگین تر است. به طوری که چگالی آن برابر با 20,2 گرم بر سانتی متر مکعب است. جیوه قرمز عنصری غیر رادیواکتیو است.
قیمت هر گرم جیوه قرمز در حدود بیش از 500 میلیون دلار است و تجارت این عنصر، قاچاق است. چون عوامل مختلفی چون کیفیت آن می تواند روی قیمت این عنصر اثر بگذارد خرید و فروش جیوه قرمز نیز با حجم های مختلف و با ظرفیت های متفاوتی در بازار انجام می شود. همچنین نوع خرید و فروش این عنصر نیز می توان در قیمت آن موثر باشد.
کاربرد جیوه قرمز
از جیوه در ابزاری چون دماسنج ها، فشار سنج ها، لامپ های فلورسنت، شیرهای شناور و سوئیچ های جیوه ای استفاده می شود. اما به جهت سمی بودن کم کم سعی بر آن شده است که از جایگزین های مناسب برای این عنصر استفاده شود.
اما کاربرد جیوه قرمز برای نگهداری اورانیوم 235 است که نقش حلال را در این ماده داشته و مراحل ذخیره کردن این عنصر رادیواکتیو را آسان می کند. جیوه قرمزی که برای ذخیره کردن به اورانیوم 235 اضافه شده می تواند با تقطیر از آن جداسازی شود.
جیوه قرمز با این که در ظاهر به عنوان ماده منفجره محسوب نمی شود اما می تواند منبعی از نوترون باشد که روی مواد داخل بمب های اتمی برای وارد کردن فشار قرار داده می شود. دوتریم و تریتیوم نمونه ای از این بمب ها هستند. اگر این ماده با مواد منفجره باشد، می تواند تا شعاع بالایی را مورد تخریب قرار دهد. یکی از کاربردهای جیوه قرمز به عنوان ماده محرک کننده پلوتونیوم و تریتیوم در تابش های نورانی در آغاز آن است.
از این ماده در فرایندهای شکافت هسته ای نیز استفاده می شود. به جهت داشتن میزان رسانایی کم در گذشته در وسایل الکترونیکی مانند ساخت تلویزیون ها و تلفن های قدیمی به کار برده می شد. علاوه بر جیوه، فلزات دیگری چون مس، کبالت، نیکل و لیتیم در دستگاه های قدیمی وجود دارد.