پودر کاکائو به عنوان ماده ای است که می تواند در تهیه شکلات ها استفاده شود. این پودر را بعد از این که کره کاکائو را از دانه های کاکائو به دست آوردند، از مواد باقی مانده تهیه می کنند. به عبارتی پودر کاکائو را بعد از این که لوبیای کاکائو را تحت فشار قرار می دهند و کره و یا چربی آن را حذف می کنند، به دست می آورند. امروزه با انجام آزمایشات مختلف، مفید بودن پودر کاکائو برای سلامتی به اثبات رسیده است.
پودر کاکائو سرشار از پلی فنول ها بوده و برای بدن بسیار مفید است، زیرا پلی فنول ها به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی مهم هستند که در سبزیجات، میوه جات و چای به وفور یافت می شوند. از خواص پلی فنول ها که در ترکیب پودر کاکائو وجود دارد می توان به کم کردن فشار خون، بهتر کردن سطح کلسترول و قند خون، کم کننده التهاب و هم چنین ایجاد جریان بهتر از خون اشاره کرد. ولی وقتی پودر کاکائو را به منظور کم کردن میزان تلخی آن، پردازش می کنند، چون محتوای فلاوانول آن به اندازه 60 درصد کاهش پیدا می کند، به همین دلیل از خواص مفید آن کاسته می شود.
تولید پودر کاکائو
برای تولید پودر کاکائو ابتدا، اجزای اضافی را از دانه کاکائو جدا می کنند. سپس به دانه های کاکائو با گذاشتن یک هفته در جای خشک، فرصت تخمیر داده می شود. در مرحله بعد، دانه های کاکائو، بوداده می شود تا طعم و رنگ مناسب شکلات به دست آید. مقدار گرمایی که در این مرحله استفاده می شود و همچنین مدت زمان گرما دادن با توجه به نوع دانه کاکائو، متفاوت خواهد بود.
سپس بعد از جدا کردن پوست از دانه ها، گرانول ها پرس می شوند تا لیکور کاکائو حاصل شود. این مرحله در دمای 37 تا 50 درجه سانتی گراد انجام می شود. مرحله بعدی، اضافه کردن پتاسیم، سدیم، منیزیم کربنات و بی کربنات برای قلیایی کردن این دانه ها و ایجاد رنگ و طعم بهتر، انجام می شود. از لیکور کاکائو، کره کاکائو به وسیله پرس حاصل می شود که در تولید شکلات استفاده می شود.
باقی مانده که به عنوان کلوخ کاکائو است برای تولید پودر کاکائو استفاده می شود. باقی مانده با پرسمای هیدرولیکی تحت فشار قرار گرفته و چربی آن جداسازی می شود. بقیه چیزی که مانده به عنوان کیک کاکائو است که بعد از آسیاب کردن کیک خشک شده، پودر کاکائو حاصل می شود.
خواص و فواید پودر کاکائو
همان طور که گفته شد، از مهمترین فواید پودر کاکائو داشتن پلی فنول در ترکیب آن است که آنتی اکسیدان است. از فواید مهم این پودر، کم کردن فشار خون است که می تواند هم به شکل پودری استفاده شود و هم به شکل شکلات تلخ مصرف شود. کاهش فشار خون توسط این پودر، با متعادل شدن میزان نیتریک اکسید خون است که به دلیل وجود فلاوانول در کاکائو است. پس رگ های خونی بهتر عمل کرده و فشار خون کم می شود. همچنین وجود فلاوانول در کاکائو و بهتر شدن سطح اکسید نیتریک، به جریان خون بهتر در نتیجه ی بزرگ شدن رگ های خونی کمک می کند.
پودر کاکائو با کم کردن میزان کلسترول بد خون، مانند آسپرین عمل کرده و قند خون را تنظیم می کند. در نتیجه این عملکردها، التهاب کم شده و خطر حمله قلبی کاهش پیدا می کند.
از دیگر فواید پلی فنول ها در پودر کاکائو، بهتر کردن عملکرد مغز و جریان خون است که می تواند مشکلات و بیماری های عصبی را کم کند. نورون ها و مولکول هایی که برای فعالیت مغز لازم هستند با کمک فلاوانول ها و شرکت آن ها در واکنش های بیوشیمیایی تولید می شوند. چون موجب افزایش جریان خون به مغز می شوند.
یکی از مهمترین فواید پودر کاکائو، تاثیر مثبت بر مغز و بهبود نشانه های افسردگی است. این عملکرد نیز به دلیل وجود فلاوانول ها و تبدیل تریپتوفان به سروتونین است. به طوری که مصرف شکلات در دوران بارداری می تواند به کم کردن سطح استرس در آن ها کمک کند.
پودر کاکائو با کند کردن هضم و جذب کربوهیدرات در روده و بهتر کردن ترشح انسولین، از میزان التهاب کم کرده و شکر را از خون به سمت عضلات جذب می کند. در نتیجه، می تواند اثر ضد دیابتی داشته باشد. با مصرف این پودر، از ابتلا به دیابت نوع 2، تا حد زیادی جلوگیری می شود. یکی از فواید مهم مصرف پودر کاکائو کمک به کنترل وزن است.