قرص اسید اسکوربیک یا همان ویتامین C، ویتامینی است که در آب حل می شود. به جهت عدم ساخته شدن این ویتامین در بدن، لازم است که به عنوان یک ماده ریز مغذی از طریق رژیم غذایی به طور روزانه وارد بدن شود. اسید اسکوربیک به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. این رادیکال ها، مواد شیمیایی مضری هستند که در اثر آلودگی هوا، اشعه ماوراء بنفش، سیگار کشیدن و همچنین سوخت و سازهای داخل سلولی به وجود می آید. علاوه بر این، ویتامین C می تواند عملکرد سایر آنتی اکسیدان ها را نیز بهتر کند.
ویتامین C به شکل طبیعی در ترکیب میوه و سبزی وجود دارد. یکی از شکل های کاربرد اسید اسکوربیک به صورت قرص های ویتامین C است که در صورت کمبود این ویتامین در بدن و همچنین درمان بیماری اسکوربوت استفاده می شود.
کاربرد اسید اسکوربیک
همان طور که گفته شد، مهمترین کاربرد اسید اسکوربیک در درمان بیماری کمبود ویتامین C به نام اسکوربوت است. در رفع مشکل اسیدی شدن ادرار و همچنین به عنوان یک مکمل غذایی از اسید اسکوربیک استفاده می شود.
محافظت از پوست در برابر اشعه UV و روشن کردن لکه های پوستی از کاربردهای دیگر این اسید است. اسید اسکوربیک می تواند به تولید کلاژن در پوست کمک کرده و به دلیل داشتن آنتی اکسیدان برای آن مفید باشد. در ترکیب شامپوها نیز از به عنوان روشن و درخشان کننده نیز از این اسید استفاده می شود.
کاربرد قرص جویدنی اسید اسکوربیک
موارد مصرف این قرص در ترمیم بافت نرم استخوانی و دندان ها، بهتر کردن زخم ها و کمک به جذب بهتر زخم هاست. این ویتامین می تواند از سلول ها در مقابل مواد شیمیایی چون رادیکال های آزاد محافظت کند.
ویتامین C میزان اسید اوریک خون را کم کرده و مانع حملات نقرس می شود. این ویتامین می تواند با حفظ حافظه و تفکر، از آلزایمر پیشگیری کرده و میزان فشار خون را تنظیم می کند.
از خواص این ویتامین نیز می توان به پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و کمک به عملکرد بهتر مغز اشاره کرد. اسید اسکوربیک می تواند از ابتلا به سرطان پیشگیری کرده و از سرماخوردگی جلوگیری کند.
چگونگی مصرف قرص اسید اسکوربیک
کاربرد اسید اسکوربیک به صورت قرص برای درمان بیماری اسکوربوت، مصرفی به صورت جویدن دارد. یعنی قبل از این که این قرص بلعیده شود، باید در دهان جویده شود. مصرف این ویتامین در صورت وجود مشکلات معده، باید همراه غذا مصرف شود. تعداد دفعات مصرف قرص اسید اسکوربیک، باید با نظر پزشک باشد. از داروهایی که با این ویتامین تداخل دارویی دارند، دفروکسامین و مکمل های آهن هستند. در صورت مصرف الکل و یا سیگار نیز، برای مصرف این قرص ها، حتما پزشک خود را مطلع کنید.
شرایط نگهداری قرص اسید اسکوربیک
محل نگهداری قرص اسید اسکوربیک باید دمایی بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد داشته باشد. همچنین باید به دور از حرارت و گرما و همچنین رطوبت باید نگهداری شود. نکته ای باید در مورد تمام داروها از جمله ویتامین C توجه کرد، تاریخ انقضای آن است.
همچنین باید توجه کرد که مصرف ویتامین C به معنای جایگزینی آن به جای رژیم غذایی متعادل نیست. پس باید مواد غذایی که شامل این ویتامین هستند نیز در برنامه غذایی روزانه باشد. از جمله این غذاها، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، مرکبات، فلفل سبز و ... است. همچنین بعد از مصرف این ویتامین باید دندان های خود را مسواک زده و یا بشویید تا پوسیده نشوند.
علایم کمبود ویتامین C
شایع ترین علایم کمبود اسید اسکوربیک، خونریزی لثه ها و نابود شدن دندان هاست. ریزش مو و طولانی شدن مدت زمان ترمیم زخم های پوستی نیز از علایم دیگر این کمبود است. خستگی، بی حالی، کم خونی در نتیجه ی جذب کمتر آهن و ... از علایم دیگر کمبود این ویتامین است.
عوارض مصرفی اسید اسکوربیک
مصرف هر دارویی از جمله همین ویتامین C می تواند عوارضی را در پی داشته باشد. از جمله عوارض مصرف اسید اسکوربیک می توان به مشکلات تنفسی، سردرد، اسهال همراه با تهوع، کمر درد، درد معده، سرخی پوست و گر گرفتگی آن و واکنش های آلرژیکی چون خارش یا کهیر پوستی، تورم لب ها، زبان و صورت و ... اشاره کرد. در صورت مشاهده هر کدام از این علایم سریع باید به پزشک مراجعه شود.