اسید سولفوریک مایعی شفاف و بدون رنگ است که ویسکوزیته بالایی دارد. این اسید قوی با هر درصدی در آب حل شده و از این واکنش مقدار زیادی گرما آزاد می شود. از اسید سولفوریک در موارد بسیاری استفاده می شود. یکی از مهمترین کاربردهای آن، در صنایع کشاورزی، برای تولید کودهای کشاورزی و تنظیم PH خاک است. قیمت خرید و فروش اسید سولفوریک تحت تاثیر قیمت گوگرد به عنوان ماده اولیه آن است.
اسید سولفوریک چیست؟
اسید سولفوریک به وسیله آب، رقیق شده و می تواند با غلظت های مختلف تهیه شود. این اسید خورنده بوده و در صورت تماس با پوست، می تواند باعث سوزش آن شود. برای تولید اسید سولفوریک، ابتدا گوگرد را از منابع آن مانند گاز طبیعی استخراج کرده و بعد از ترکیب با اکسیژن، به دی اکسید گوگرد تبدیل می شود. در مجاورت مقدار اضافی اکسیژن، دی اکسید گوکرد به تری اکسید گوگرد تبدیل می شود. سپس محصول واکنش با آب ترکیب شده و اسید سولفوریک تولید می شود. از این اسید در پالایش نفت خام، صنعت نساجی، چرم سازی، صنایع کشاورزی، باتری ها، تصفیه آب و باز کردن لوله های فاضلاب استفاده می شود.
قیمت خرید و فروش اسید سولفوریک
بر قیمت خرید و فروش اسید سولفوریک، عواملی چون قیمت گوگرد، هزینه حمل و نقل و درصد خلوص آن تاثیر می گذارد. اسید سولفوریک در کارخانجات با درصدهای مختلفی چون 98، 50 و 35 تولید می شوند. اسیدهای با درصد خلوص 98، دارای قیمت بالاتری نیز هستند. این اسید در بسته بندی های مختلف و با اندازه های متفاوت، در بازار عرضه می شود. همین عامل نیز در تعیین قیمت خرید و فروش اسید سولفوریک موثر است.
قیمت خرید و فروش اسید سولفوریک در ایران و جهان
در ایران به جهت این که کارخانجات پتروشیمی زیادی برای تولید گوگرد وجود دارد و این ماده به عنوان ماده اولیه برای تولید اسید سولفوریک است، به همین دلیل فروش اسید سولفوریک با قیمت های پایین تری انجام می شود. در جهان و به خصوص در کشورهای اروپایی تا سال 2014 به جهت تقاضای کم برای کاربرد اسید سولفوریک، قیمت این اسید پایین آمد. اما بعد از آن، با تغییر اندکی در نوسانات قیمت فروش اسید سولفوریک، تا حدودی این اسید گران تر شد.
کاربرد اسید سولفوریک در کشاورزی
اصلاح خاک قلیایی
یکی از کاربردهای این اسید در اصلاح خاک های قلیایی برای پایین آوردن PH آن است. در این شرایط، بیشتر مواد غذایی توسط خاک جذب می شوند. اسید سولفوریک بعد از این که به خاک اضافه می شود، با آهک واکنش می دهد تا آن را خنثی کند. از ترکیب این اسید با کربنات های خاک، سولفات کلسیم آبدار و مقدار کمی سولفات منیزیم تولید می شود. چون این واکنش ها به سرعت انجام می شوند، ماندگاری اسید در خاک کم بوده و نمی تواند ریشه گیاه را دچار آسیب کند.
اثراتی که اسید سولفوریک بر خاک وارد می کند شامل کم کردن مقدار بازی بودن خاک و آب، ترمیم میزان شوری خاک، بهتر کردن شرایط تهویه در خاک رس و توانایی تشکیل سولفات های آلی در خاک است.
تاثیر اسید سولفوریک در اصلاح خاک پسته
اگر در شرایط محیطی گیاه پسته، رطوبت وجود داشته باشد، این میوه خشک شده و دچار پوسیدگی می شود. همچنین زمین های کشاورزی پسته باید از شن و ماسه باشد و خاک های رسی برای این گیاه، مناسب نیستند. در نتیجه مناطق کویری بهترین گزینه برای این گیاه هستند. اما خاک های قلیایی با شرایط این گیاه سازگار نبوده و برای اصلاح PH خاک قلیایی، به آن اسید سولفوریک اضافه می کنند.
در این صورت جذب عناصر و مواد مغذی توسط ریشه گیاه نیز بهتر انجام می شود. پس می توان گفت بین جذب مواد مغذی خاک توسط گیاه و PH مناسب آن، ارتباط مستقیمی وجود دارد. بهترین زمان برای تنظیم میزان PH خاک، زمستان است.
نحوه مصرف اسید سولفوریک برای اصلاح خاک
برای این که اسید سولفوریک در آب آبیاری تزریق شود، بهترین روش استفاده از گالن های حاوی اسید است. با سوراخ کردن درب گالن و وارد کردن یک شیلنگ نازک تا انتهای این گالن، این ظرف را کج و جریانی از اسید در شیلنگ برقرار می شود. میزان اسیدی که به آب آبیاری وارد می شود، PH آن را به 5 تا 5,5 می رساند. در ترکیب آب و اسید به دلیل اختلاف چگالی این دو، به مدت زمانی نیاز است تا مخلوط شدن این دو ماده انجام شود.