از دیرباز برای ضدعفونی کردن آب استخرها از کلر استفاده می شود. هیپوکلریت کلسیم ترکیبی از کلر است که به طور معمول برای این امر کاربرد دارد. این ماده به دو شکل پودر کلر و قرص کلر برای پاکسازی آب استخرها استفاده می شود. پودر کلر به شکل 65 تا 70 درصد و قرص کلر با درصد خلوص 90 در بازار وجود دارد. قرص کلر می تواند در نوع ساده و یا آنزیم دار موجود باشد.
قرص کلر کات کبوددار همان نوع آنزیم دار است که ضد جلبک بوده و به دلیل داشتن سولفات مس، جلبک ها و خزه های موجود در استخر را از بین برده و رنگ آبی و نیلی خوشی را به آب می دهد. اگر از پودر کلر به جای قرص کلر در ضدعفونی استخرها استفاده شود، باید به طور جداگانه به آن سولفات مس به شکل دستی افزوده شود.
تفاوت قرص کلر و پودر کلر
یکی از تفاوت هایی که در استفاده از این دو شکل کلر برای ضدعفونی آب استخرها وجود دارد، حل شدن سریع پودر کلر و اثربخشی فوری آن است. اما قرص کلر به دلیل اینکه به تدریج و طی زمان در آب حل می شود، نیازی نیست که به طور روزانه به آب استخر اضافه شود. بلکه مصرف یک قرص برای هر 15000 لیتر آب استخر برای پاکسازی یک هفته ای آن کافی خواهد بود. این موضوع یکی از مزیت های استفاده از قرص به جای پودر کلر است. مزیت دیگر استفاده از قرص کلر در استخرهای روباز است که با وجود متصاعد شدن کلر، دوباره به آب استخر برگشته و از اتلاف آن جلوگیری می شود.
انتخاب بهترین قرص کلر و قیمت خرید
قرص کلری در ضدعفونی آب استخرها بهترین خواهد بود که تا آخرین گرم در آب حل شده و باقیمانده ای نداشته باشد. بین قرص های کلر نوع آنزیم دار نیز به دلیل داشتن سولفات مس، بهترین خواهد بود. این قرص های کلر از رشد ریزجلبک ها جلوگیری کرده و مانع سبز شدن استخرها می شوند. پس کف و دیواره استخرها دیگر لیز و سر نخواهند بود. با توجه به نوع برندی که قرص های کلر تولید می شوند و همچنین نوع کشورهای سارنده، قیمت های مختلفی برای انواع قرص های کلر در بازار وجود دارد. از شرکت ها و فروشگاه های معتبر به شکل حضوری و یا اینترنتی می توان قرص های کلر را تهیه کرد. چون متاسفانه نمونه های بی کیفیتی از آن در بازار وجود دارد.
میزان استفاده از قرص کلر
میزان کلر آزادی که باید در یک استخر به طور نرمال باید وجود داشته باشد، 1 تا 3 ppm است. این مقدار کلر هم میکروب ها، ویروس ها و باکتری های موجود در آب استخرها را از بین می برد و هم با این غلظت از کلر، سوزش چشم، بینی و مشکلات تنفسی ایجاد نمی شود. با اندازه گیری میزان کلر استخر با استفاده از کیت های اندازه گیری به طور روزانه، می توان این مقدار کلر را برای همیشه در آب استخر تنظیم شده نگه داشت. بعد با توجه به میزان کلر، مقدار پودر یا قرص کلر به استخر اضافه می شود. پودر کلر به طور مستقیم اضافه می شود ولی قرص های کلر نباید به شکل مستقیم به آب استخرها اضافه شوند. چون امکان رسوب داشته و ممکن است به تجهیزات و وسایل استخر آسیب برساند.
طرز استفاده از قرص کلر
از سه روش برای افزودن قرص کلر استفاده می شود. یکی از روش ها، استفاده از کلرزن شناور است که محفظه ای پلاستیکی است که قرص داخل آن قرار داده می شود. از معایب این روش ساکن ماندن در یک قسمت از استخر و رساندن حجم زیادی از کلر به آن محدوده است. این امر صدمه زدگی و رنگ رفتگی سطوح و تجهیزات را سبب می شود.
روش دیگر، استفاده از سبدهای اسکیمر است. با این روش وقتی که پمپ روشن است، آب با فشار و جریانی قوی از روی سبد رد شده و کلر را به طور یکنواخت در کل استخر پخش می کند. عیب این روش در هنگام خاموش بودن پمپ و ساکن ماندن قرص کلر در یک قسمت از استخر است که به محض روشن شدن پمپ، آبی که دارای غلظت بالایی از کلر است به یکباره وارد استخر می شود.
روش آخر که بهترین روش است، دستگاه کلرزن خطی است که میزان کلر ورودی به آب استخر را کنترل کرده و مانع ورود کلر اضافی می شود. میزان استفاده از قرص کلر در این روش، با توجه به نوع آب و هوا و تعداد شناگران تنظیم می شود.